Indrukwekkend Bedrijfspand Breestraat 11 te Opmeer

Indrukwekkend Bedrijfspand Breestraat 11 te Opmeer - Opmeer

De kunst van dromen, denken, durven en doen!

Een kleurrijke bloem die op het punt van ontluiken staat. Dat is het voormalige Scheringa Museum in Opmeer. De kunst is er nooit gekomen, het fantastische gebouw wel. Nu kan het in drieën opgesplitst worden (geheel uiteraard ook mogelijk) en heeft het een ruimere bestemming gekregen. Ingebruikname is realistischer dan ooit.
Aan de bouw gingen zeven jaren van voorbereiding vooraf. De stichtingskosten bedroegen circa € 30 miljoen. Elk materiaal was het beste van het beste. Eind 2009 naderde de voltooiing. De klimaatbeheersing was nagenoeg klaar, de stukadoors en vloerenleggers waren al gestart. Slechts enkele maanden voor de oplevering zijn de bouwactiviteiten gestaakt. Nu kunt u het veelzijdige pand kopen of huren. Helemaal – alle 8.202 m² VVO op een terrein van 30.710 m² – of gedeeltelijk. De grote vraag is: welke functie geeft u het? Voor welke doelgroep? De mogelijkheden zijn talrijk, zeker nu het bestemmingsplan aanzienlijk meer ruimte biedt. Bijvoorbeeld voor zorg, recreatie of educatieve doeleinden. De Wat ons betreft staan alle opties open. Vast staat dat deze indrukwekkende eye-catcher, die met zo veel zorg al voor 85 procent is grootgebracht, alles in zich heeft om alsnog tot een spectaculaire bloei te komen. En de ondernemers die het betrekken, weten zich verzekerd van een ongekende hoeveelheid ruimte en kwaliteit voor een zeer scherpe prijs.

Gebruiksmogelijkheden / alternatieve aanwending : Bestemmingsplan Maatschappelijk 2 is van toepassing (zie website Klaver Makelaardij) met mogelijkheden tot educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele, sport- en recreatieve voorzieningen. Tevens zijn er diverse gesprekken geweest met de gemeente en is er aangegeven (onder voorwaarde van een plan op niveau) dat zij graag meedenken over alternatieven zoals zorg met ondersteunend wonen of volumineuze detailhandel.

Dit project is niet in woord of beeld te vatten. Voor een werkelijke impressie van de ruimte, de schoonheid en de mogelijkheden leiden wij u graag rond. Want hier kunnen uw dromen haalbaarder blijken dan waar ook. Magisch realisme.

Durft u het aan? Bel 0226 – 414008 en ontdek de vele nieuwe mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u de uitgebreide brochure aanvragen.

DEEL A: Het ‘Publiekshuis’

Vloeroppervlakte: ca. 3.185 m²  (BG: 1.425 m², 1e etage: 670 m², 2e etage: 1.090 m²), eventueel zijn de etages te vergroten naar 1.425 m² oppervlakte, dus uit te breiden naar totaal: 4.275 m²
Hoogte: 16 meter
Perceeloppervlakte: ca. 5.000 m²

Bestaat nu uit: entreehal, keuken, diverse gebruikersruimten en kantoren

Dit indrukwekkende gebouw zou vrij toegankelijk worden. De uitnodigende entree onder de boog door leidt tot de immense hal. Werpt u een blik omhoog, dan ziet u de zestien meter hoge dakgewelven en de vides op de eerste en tweede etage. Richt u de blik vooruit, dan kijkt u door de centrale as en door het raam van gebouw C weer naar buiten.

Aan beide zijden van de entree is de voorgevel voorzien van prachtige, metershoge ramen en tuindeuren. Deze bieden toegang tot enerzijds het buitenhuis en anderzijds het buitenterras. Van binnen lijken de zijvleugels minder hoog. Hier is de tweede verdiepingsvloer (op 9,5 meter hoogte) namelijk dichtgetrokken. Wel heeft u nog altijd prachtig zicht op de vide van de eerste verdieping.

De begane grond bevat diverse grote en kleine ruimten. Deze waren onder meer bestemd voor de museumwinkel, café (100 zitplaatsen), presentatiezaal (280 zitplaatsen) en bibliotheek. Ook bevindt zich hier de keuken. De wanden zijn al betegeld en alle installaties zijn voorbereid.
Aan beide kopse kanten is het gebouw voorzien van een trappenhuis. Daarnaast zouden er in de hoge entreeruimte industriële open trappen komen. Deze liggen al klaar. Ook de liftschacht is gebruiksklaar. De motor hangt al. Een telefoontje naar de leverancier is voldoende om dit karwei af te maken.
Op zowel de eerste als de tweede verdieping vindt u rondom en langs de vides vele, lichte kantoorruimten. Doordat de tweede verdiepingsvloer boven de zijvleugels dichtgetrokken is, bevinden zich hier ook nog eens twee open zalen, geschikt voor talrijke doeleinden. Ze zijn al voorzien van houten parketvloer! Een deel van de plafonds is zelfs al gestuukt. Op het dak staat een installatie voor de glasbewassing.

DEEL B: Het ‘Collectiehuis’

Vloeroppervlakte: ca. 3.717 m²
Hoogte: 6,5 meter
Perceeloppervlakte: ca. 7.800 m²

Bestaat nu uit: centrale as/hal, 10 x 3 zalen, werkplaatsen en depot

Dit gebouw heeft een indrukwekkend grote vloeroppervlakte. De hoofdmoot hiervan is verdeeld in tien langwerpige vertrekken, haaks op de centrale as van het complex. Op de foto vanuit de lucht herkent u deze ‘gangen’ aan de tien boogvormige lichtstraten. Deze voorzien het interieur van een zee aan licht.

Elke gang is in drieën verdeeld. Hierdoor bestaan er nu in totaal dertig zalen. Alle tussenwanden zijn achteraf ingetimmerd en dus demontabel. Alleen de fraai gemetselde pilaren blijven dan over. Verder kunt u de gehele oppervlakte indelen zoals u wilt.

De repeterende bogen in het dak geven het een imposante uitstraling. De passage biedt langs de ene zijde toegang tot de tien gangen met zalen, en aan de andere zijde ruim zicht op de binnentuin. De grote raampartijen worden op drie plaatsen onderbroken door metselwerk. Hier waren papierkabinetten gepland.

Achter de dertig toonzalen, aan de kant van de AC de Graafweg, bevindt zich over de gehele lengte van gebouw B een groot depot en werkruimte. Deze is voorzien van een ingang van 3 x 3 meter. Daglicht komt er niet binnen, maar de gevel biedt volop ruimte voor openingen.

DEEL C: Het ‘Gastenhuis’

Vloeroppervlakte: ca. 1.300 m²
Hoogte: 7 meter
Perceeloppervlakte: ca. 5.000 m²

Bestaat nu uit: entreehal en 2 vleugels met in totaal 14 zalen

Het Gastenhuis was bedoeld voor reizende exposities. Het pand is langwerpig van vorm en is verdeeld in een linker en rechtervleugel. De entree bevindt zich in het midden, in het verlengde van de centrale as van het gehele complex, en kent een fraaie lichtinval.
Elke vleugel heeft een aantal toonzalen, links zes toonzalen en rechts acht. Deze verdeling is gecreëerd middels zwevende wanden. Deze kunnen zonder hak- en breekwerk worden verwijderd, waarna u alle beschikbare ruimte naar eigen wens kunt herindelen. Het dak is hoog genoeg voor een zijdelingse vide.
Ramen bevinden zich alleen aan de rechter korte zijde. De lange zijden bieden volop mogelijkheden om grote ramen te realiseren. Het dak van de vleugels laat geen daglicht door.

VERENIGING VAN EIGENAARS
Bij een opsplitsing in 3 gebouwen zal er een VVE worden opgericht. De VVE regelt het beheer en onderhoud van het pand waaronder ook de technische installaties. Servicekosten nog nader te bepalen.
Gebouw A beschikt over een perceel van ca. 5.000 m2
Gebouw B beschikt over een perceel van ca. 7.800 m2
Gebouw C beschikt over een perceel van ca. 5.000 m2
Het overige perceel wordt beschikbaar gesteld en verdeeld naar rato van het aandeel VVO’s.

© De Goede Steen BV 2019. Alle rechten voorbehouden.